Stenbekk, år med livsglede, Kristusglede, fellesskap og misjon.

Magne Mjærum har et langt forhold til NMS, vi har tatt en liten prat med Magne og hvordan dette startet, hva skjedde på Stenbekk som gjorde at forholdet til NMS ble et valg for videre arbeid og tro. Når Magne oppsummerer årene på Stenbekk så er det fire ord som får være overskriften på denne samtalen; livsglede, Kristusglede, fellesskap og misjon.

Du er et kjent navn i misjonskretser, langt utover Østfold, hva gjorde at NMS ble organisasjonen for deg?

«Jeg ble kjent med NMS gjennom ungdomsklubben hjemme i Hobøl og tenåringsleirer på Tjellholmen (Hvaler) på 60-tallet. Leirene på Tjellholmen fikk avgjørende betydning for mitt ja til å følge Jesus og mitt ønske om å være med i arbeidet i Guds rike. Etter endt lærerutdannelsen var jeg et år i militæret (69/70).  Da kom det et kallsbrev fra Østfold krets av NMS. De hadde kjøpt et leirsted i Tune og trengte en ungdomsarbeider. Marit og jeg var da kjærester og vi sa ja til dette kallet.

Jeg startet i jobben som ungdomssekretær for NMS, sommeren 1970. Vi giftet oss nyttårsaften samme året og hadde dermed den første bryllupsfesten på Stenbekk. På Stenbekk ble jeg helt til 1979, da gikk ferden videre.»

Etter 10 år med arbeid på et nystartet leirsted, hvilke minner har du fra denne tiden?

«Minnene er så mange at det kunne blitt en bok. Barneleirer, tenåringsleirer, sosial-leirer, ledertreningsleirer, 17-mai fester, St.Hansstevner, barneforeningstreff og mye, mye mer.

For 50 år siden var det en annen økonomi og et annet feriemønster for folk flest. Vi hadde leirer og weekender året rundt, og folk meldte seg så fort som mulig. De var redde for ikke å få plass.»

En titt i bildearkivet viser at det var mye moro på den tiden, hvordan vil du beskrive miljøet som preget Stenbekk?

«Jeg tenker på leirene på Stenbekk som et miljø med stor livsglede.

Det var mye moro og latter på leirbålskveldene, underholdningskveldene inne, nyttårsfeiring med karneval, «Lasse går i ringen» til sene kvelder på tunet, volleyball og skattejakt.

Høres ut som mye glede i godt fellesskap. Leirer har hatt og har betydning for mange. Kombinert med moro og latter er også forkynnelsen, har du noen minner fra denne?

Det var solide bibeltimer, det var bønnestafett på bønnerommet, og det var en sangglede uten like.

Det er rart å tenke på at så solide sanger som «Ren og rettferdig», «Salige visshet» og » Jesus ,ja Han alene» ble store «slagere». På de store familiesamlingene ved avslutningen av leirene fikk vi dele mye av leirenes innhold med foreldre og søsken. Det var en glede også over dette, Kristusglede.

Et annet minne som også sitter igjen er vitnemøtene, på tenåring- og ungdomsleirer hadde vi alltid vitnemøter. Mange delte en sang eller et bibelvers. Jeg ser ennå for meg gleden hos flere som tok mot til seg og bekjente troen på Jesus for første gang på den måten. Det var trygge rammer med mye omsorg for hverandre.»

Mange mennesker har du møtt på leir, hvordan har dette satt sitt preg på deg?

«Både lederfellesskapet og fellesskapet med deltagere/ledere på leirene har satt seg fast som noe veldig flott. På Barneleirene hadde vi lederne «Stabburskvelder» når barna var gått til ro. Den gangen sto det et gammelt stabbur der garasjen er nå.

Der var det evaluering av dagen, fordeling av oppgaver og mye tid til samtale, fellesskap og bønn.

Her var også kjøkkengjengen med. Dette er nok noe av det jeg ser på som den beste ledertreningen jeg har vært med på i mine 50 år i NMS. Fellesskapet med de ansatte og ansvarlige i NMS i disse årene var en god hjelp. Det ble vennskap for livet.»

Har leirene på Stenbekk gitt resultater?

«Det var mange misjonærer i NMS på den tiden, og de ble sendt rundt i landet på oppdrag når de var i Norge. Borghild Ruud, Aud Bredeli og mange andre fortalte levende fra sitt arbeid, og mange fikk syn for misjon til andre folkeslag. Det har vært flott å se leirdeltagere fra 70-tallet i tjeneste for misjon både i Norge og ute i andre land. Flere har jeg også møtt som ansatte eller frivillige medarbeidere i kirken eller andre organisasjoner. Formidlingen og det å peke på misjon har gitt mange et kall til tjeneste. Det er gledelig å få ha vært og være en del av dette.»

Har leir fortsatt noe for seg eller det andre ting som er viktigere nå?

«De ytre rammene er annerledes enn for 50 år siden, men jeg har fremdeles stor tro på leir som arbeidsformidling i Guds rike. For meg ble leir en stor del av livet, bl.a som leder på Mesnali, NMS sitt leirsted i Hedmark i 21 år.»

I anledning 50 års jubileet til Stenbekk som er bakteppe for denne samtalen, har du en hilsen til jubilanten?

«Jeg gratulerer Stenbekk så mye med 50 år. La oss be for Stenbekk, støtte dem med gaver og drive reklame for fortsatt gode opplevelser på dette flotte stedet.

Gud velsigne Stenbekk.»

Takk for samtalen Magne og lykke til videre som pensjonist, fortsatt engasjert for livsglede, Kristusglede, fellesskap og misjon!

Ønsker du å gi en jubileumsgave til driften av Stenbekk?

Vårt gavekontonummer er: 3000 35 49484 Mer innbetalingen med «gave stenbekk drift 18150»

Ønsker du skattefradrag for gaven bruker du konto: 8220 02 85057
Gaver hit merkes: «Prosjekt 309102 Stenbekk»

Gjør det lettvint bruk VIPPS. Stenbekk har Vippsnr 515232
Bla nedover til gave. Tast inn beløp.

Takk for alle gaver og forbønn.

Bli med og feire jubilanten!

Du har kanskje også lyst til å lese...