Jubileumshilsninger

En digital gratulasjonsprotokoll. Send inn din hilsen til stenbekk@nms.no eller legg den ut på Stenbekk sin facebook side: https://www.facebook.com/www.stenbekk.no/

Alle hilsninger vil etterhvert bli lagt ut nedenunder. Hipp Hurra for Stenbekk!

Hilsen fra Knut Olav Holmen:

Hei, alle Stenbekkvenner!

En gang i forrige årtusen – mens jeg var student på Østfold Ingeniørhøgskole – ringte noen fra Barne- og ungdomsrådet i NMS Østfold krets til en gammeldags telefon som var koblet til en ledning i veggen hjemme hos foreldrene mine. De ville snakke med meg om et ledig årsvikariat som Barne- og ungdomsarbeider i NMS, Østfold krets. Kunne jeg tenke meg å ta den jobben?
Jeg sa ja og begynte på kretskontoret høsten 1979. Det ble mange leirer, weekender og barneforeningsbesøk det året.  Sommeren 1980 var jeg leder på sju NMS-leirer på Stenbekk og én søndagsskoleleir på Sauevika. Det var kjempeartig med all aktiviteten vi hadde på Stenbekk den gangen.

Knut Olav som barne- og ungdomsarbeider


Høsten 1980 gikk jeg fire måneder på bibelskole før jeg kom tilbake til NMS i starten på 1981. Fram til våren 1983 jobbet jeg litt i voksenarbeidet og litt i barne- og ungdomsarbeidet (deler av dette var siviltjeneste). Noe av det jeg husker aller best fra denne tida, er de fantastiske langleirene om sommeren. Nesten en hel uke sammen på leir.
Våren 1983 fikk jeg tilbud om jobben som bestyrer på Stenbekk etter Einar Jelsnes. Det virket interessant, og jeg sa ja til den jobben også…


Det ble travle tider. Vi hadde masse NMS-arrangement året rundt – dagsbesøk, helger og leirer. Alle skoleferier var fylt opp med NMS sine egne barne- og ungdomsarrangement. En uke skoleferie betydde to weekender og en midtukeleir. Det var bare så vidt det ble tid til å rengjøre leirstedet mellom leirene. Hektisk og moro! Når ikke NMS hadde egne arrangement, kunne andre leie stedet, og i noen år var de fleste helger  og ferieuker utleid.


Midt på 80-tallet fant vi ut at den gamle «guttebrakka» og «Det hvite hus» hadde en for dårlig standard. Nå ville vi bygge et nytt internat med gulvvarme og dusj og WC på alle soverom. Stenbekk var et av de første stedene i Østfold som installerte varmepumpe med oppvarming fra jordvarme. Det var også en trivelig tid. Mye jobb og lange dager, men du verden for et bygg det ble!!!


I 1997 sluttet jeg på Stenbekk for å starte i en jobb utenfor NMS.
Etter 18 år og flere forskjellige jobber søkte jeg jobb som 50% vaktmester og 50% leirstedutvikler (prosjektstilling i 3 år) på Stenbekk – og fikk begge jobbene. Da så jeg for meg at dette kom til å bli den siste jobben før jeg ble pensjonist, men slik ble det ikke. Det går ikke alltid som man tror. NMS var ikke lenger den samme organisasjonen som jeg forlot i 1997. Det var jo ikke noe igjen av barne- og ungdomsarbeidet til NMS. Det var fryktelig trist å se dette!  Antall NMSU-arrangement var kraftig redusert. Det er ingen barneforeninger igjen, og nesten ingen ansatte som jobber med barn og unge. Det er vanskelig å fylle opp alle de ledige hullene etter barne- og ungdomsarbeidet vårt. Stenbekk «konkurrerer nå med ca 20 andre leirsteder og liknende steder innenfor 1-1,5t kjøring. Høsten 2018 ble prosjektstillingen inndratt. Og etter mye uenighet med ledelsen i NMS Eiendom (det begynte å gå på helsa løs), valgte jeg å si opp vaktmesterjobben og forlate NMS.

Nå jobber jeg med store og små maskiner i to halve stillinger. Borg Maskin AS på Ise og Hagemaskiner AS i Skjeberg og trives!

Håper det kan bli oppsving i barne- og ungdomsarrangementene på Stenbekk igjen!
Lykke til med jubileet!

Knut Olav og Kirsten Holmen

Hilsen fra Anne-Grete Slettevold Melling:

Vi skulle feiret 50 årsjubileum på Stenbekk nå i mai! Jeg hadde gledet meg til å treffe gamle og nye venner og mimre tilbake og kanskje legge noen planer fremover.

Mimre ja, er det nødvendig å mimre? Jeg tenker at det er en god ting å bli minnet om hva som har formet oss og hvor valgene førte oss.

Det startet med barneleir i 1971. Jeg sov på madrass på gulvet på et åttemannsrom. Det var trygt å ha med storesøster Toril. Jeg husker bibeltimer og misjonstimer i møtesalen (som i dag er en salong!), oppstilling til bading, sporlek, skattejakt, «Snusen», morsomme sanger og leker, leirbål, måltidene i spisesalen   Humor og alvor, alt innenfor en trygg ramme av omsorg og livsglede. Jeg lærte at kristenlivet handlet om hele meg, det handler om hele livet.

Som tenåring ble jeg hjelpeleder. Vi møtte opp et døgn i forkant til lederkurs. Her ble vi fulgt opp av gode mentorer som Magne Mjærum og andre voksne. De var opptatt av å vise oss hensikten med at vi var på leir og de bygde gode fellesskap.

Året som «ettåring» har i særdeleshet formet meg. Under Sonja Aleksandersens (nå Kaldhol)  morsomme og kloke ledelse fikk jeg oppgaver og utfordringer. Dette ble et skikkelig utviklingsår for meg.  Det ble sådd noe i meg, som jeg tok med meg videre.

fra 20årsjub – Tidl ettåringer i NMS og STENBEKK samlet – bak fra venstre Astrid, Tor Gustav, Anita, Stig, Grethe, Åsmund, Hildegard, Anette , Bente, Arne Kristian, Anne-Grete og Anne,

Etter lærerutdanning var jeg tilbake i NMS, da ble jeg barne-og ungdomssekretær. Nå var det jeg og mine medarbeidere som skulle arrangere leirer på Stenbekk. Det var så meningsfylt! Tenk å få følge unge mennesker en bit på veien i deres undring, tanker og valg! Gjennom disse årene møtte jeg mange flotte unge ledere og voksne støttespillere. Jeg opplevde et flott samarbeid og det kjentes virkelig ut som vi spilte på lag! Alle har rett til å bli kjent med Jesus, barn og unge på leir på Stenbekk og alle mennesker uansett hvor de bor i denne verden.

I voksen alder har jeg stor glede av Stenbekk som et møtepunkt for felleskap og misjon.

Jeg kjenner at jeg har mye å takke Stenbekk for, eller rettere sagt alle menneskene jeg har møtt der. Takk for erfaringer, takk for opplevelser, takk for opplæring, takk for fellesskap og takk for glede!

Takk til alle dere jeg har møtt gjennom arbeidet på Stenbekk: Takk for at dere har delt tanker, tro og utfordringer med meg. Erfaringene og opplevelsene har i stor grad vært med å sette preg på livet mitt.

Gratulerer med dagen Stenbekk, og gratulerer til alle som har vært knyttet til Stenbekk!

Anne-Grete Slettevold Melling

Takknemlig hilsen fra Anne-Grete Slettevold Meling

Tran er sunt året rundt!

En hilsen fra Stig Lande

Stenbekk har vært viktig for meg! Dette er selvsagt en subjektiv påstand. Andre har helt sikkert andre opplevelser og erfaringer. Men for meg har Stenbekk gjort en forskjell. For meg har Stenbekk vært som tran er for et balansert kosthold. En god ingrediens for et godt liv. Nå er det nok ikke først og fremst det geografiske stedet, men menneskene, innholdet og samværsformen leir, som har betydd en forskjell. Uten leirsted, ingen slike erfaringer.

TRYGGHET – Det var alltid trygt å komme til Stenbekk. Som barn ble vi sett og som ungdom ble vi utfordret på en trygg måte til å mestre. Det gav en trygghet for at jeg kan behersker samvær med andre. Det gav også en trygghet for fremtiden. Troen og håpet ble styrket og gav trygghet i livet.

RAUSHET – Klar formidling av raushet, har gjort noe med meg. NMS er tross alt en misjonsorganisasjon og impulser fra hele verden (i alle fall NMS sine misjonsland) ble stadig formidlet. Som barn var dette spennende og vi så tidlig at vi ikke er alene i verden. Vi har et verdensomspennende felleskap med alle mennesker og alle mennesker har samme verdi! I rausheten ligger også likeverd, uavhengig av nasjon, etnisitet, legning, kjønn og alt det som kan være med å segregere, fremmedgjøre og skape intoleranse og frykt.

ANSVAR – På leir lærer man litt om å ta ansvar for seg selv. Borte fra mamma og en som alltid vet hvor du har rotet bort sokkene dine. Man lærer også å ta ansvar for de man er på leir sammen med, de man er satt til å være leder for og de man treffer gjennom misjonsformidlingen.

NÅDE – Kanskje det viktigste jeg lærte. Det finnes nåde, ubetinget tilgivelse for den som ønsker. Hvis vi kunne leve uten å feile ville vi ikke trengt noe nåde. Når nåden er så sentral i kristendommen, er det for meg en erkjennelse av at vi gjør feil, undertegnede inkludert. Jeg gjorde nok en del ukloke valg og noen ganger var initiativet større enn vurderingsevnen, men det fantes nåde og god læring i et trygt miljø med stor raushet. Man kan nesten bli ansvarsbevisst av slikt.

Jeg er takknemlig for det Stenbekk har fått bety for meg og mitt liv. TRAN er sunt, året rundt!

Stig Lande

Stig Lande

Stenbekk Misjonssenter har bursdag i dag! Fyller 50 år! Hipp hurra!  Gratulerer!

Da pynter vi oss, tar med oss en gave, og går til feiringen. I disse koronatider får vi nok holde oss med kaffe og kake selv. Blir du med på det digitale bursdagsselskapet? Da møtes vi her!

Else og Erling er med digitalt og feirer jubilanten med flagg, kake og kaffe.

Mitt aller første møte med Stenbekk, var en julidag i 1973. Vi som familie (barn på 1, 4 og 7 år) var nettopp flyttet fra Ålesund til Sarpsborg – her far i huset skulle starte som kretssekretær i NMS. Alt var spennende og nytt. Ungdomssekretæren, Magne, tok imot oss og han var det som også viste oss Stenbekk like etterpå. –  Han hadde denne dagen blitt pappa til tvillinger (!) og dette skulle feires på «stabburet» på Stenbekk om kvelden. Det var leir og en stor, flott gjeng med ledere som var samlet der. – De tre hovedpersonene glimret selvsagt med sitt fravær, men tante Else(Johnsen), Eva og ledergjengen, sørget for en kjempeartig kveld. Vi som var nye her, ble så betatt av stedet –  miljøet – av fellesskapet! Ble kort sagt Begeistret! !

Senere har vi fått ta rikelig del i dette felleskapet! Og vi har fått ta del i jobben det er å drive et slikt sted på en god måte. Det var jo massevis av leirer: for barn – tenåringer – ungdom – familier, voksne, ja sogar generasjonsleirer! Og det var mange munner som skulle mettes. Jeg har vel ikke jobbet så mye på kjøkkenet i den senere tid, men oftere på 70-80 tallet (da jeg hadde små barn!)

Barna våre var glad i å dra på leir. Vennskap som oppstår her, det varer ofte livet ut! Og viktige og store ting kan skje!  Gjennom Stenbekk-miljøet fikk vi en kjær svigerdatter! Selvsagt med bryllup på Stenbekk!

Ja, det var ikke bare de unge som likte seg på Stenbekk.  Nei, jeg husker veldig godt kvinneweekendene der mange skulle overnatte. Når Åse og gjengen fra Gressvik inntok sovesalene, så var det ikke stille, nei! Så mye latter og sprøe påfunn, – det sitter i minnet enda!

Stenbekk har gått gjennom vanskelige dager i den senere tid. Omorganisering og nedbemanning har ikke vært enkelt. Og så koronakrisen i tillegg! Det er derfor viktig at vi husker å be for stedet. Og glem endelig ikke bursdagsgaven! Den kan vi sende på vipps (515232 bla ned til Gaver) Eller til kto. 3000 35 49 484. Merk innbetalingen med «gave stenbekk drift 18150»

Er kaffekoppen tom nå? Fyll på – og send din hilsen til jubilanten!

Else Nyvoll

Du har kanskje også lyst til å lese...